Hoppa till sidans innehåll

Succè för samarbetet över sundet!

18 DEC 2014 14:54
Så här såg original versionen ut till artikeln som publicerades på SBF s hemmsida idag. Den var skriven av mig, tillsammans med förbundets media ansvarige Jonathan Falck. Strax innan införandet ändrades några delar av "utrymmesskäl".
  • Uppdaterad: 28 MAJ 2018 11:47

Succe för sammarbetet över sundet!

Ingress:

Emelie Fabbeke och Filip Myhrén stortrivs med att regelbundet resa över Öresund och träna i Danmark. Läs om det framgångsrika samarbetet mellan Malmö Badmintonakademi och danska klubbar.

Text:

Det har länge funnits trevande försök att få till ett mer etablerat och organiserat samarbete mellan badmintonklubbar och spelare i Skåne och Danmark. Med Malmö Badmintonakademi (MBA) har samarbetet blivit verklighet.

MBA bildades i kölvattnet på beslutet från Svenska Badmintonförbundet om att Nationella Badmintoncentret (NBC) från och med våren 2014 skulle förläggas i Uppsala i stället för i Malmö. Drivande krafter inom Malmös två största badmintonklubbar Aura och MBK slog sig ihop, lade gammalt groll åt sidan och bildade MBA. Där träning i Malmö och samarbete med Danmark var konceptet och där det bästa för spelarna sattes i focus.

Nu finns det femton spelare på Malmö Badmintonakademi. Flera seniorlandslagsspelare har valt att träna här plus några till. Nästan alla representerar danska klubbar i seriespelet och åker flera gånger i veckan över sundet för att träna och spela seriematcher. Övrig träning bedrivs på Malmö Badmintoncenter och Baltiska hallen. Mycket välmeriterade tränare, både danska och svenska, har hand om de sex-sju träningspass i veckan som bedrivs i Malmö.

Två av spelarna är Emelie Fabbeke, 28 år, och Philip Myhrén, 21 år. Emelie bor i Karlskrona tillsammans med sin man. Veckopendlar till träningarna i Malmö och Köpenhamn. Spelar för Carlskrona i Sverige och Skovshoved i Danmark. Philip bor i Malmö, tränar på heltid i Malmö och Danmark. Representerar Aura i Sverige och Solröd Strand i Danmark.

Båda är oerhört nöjda med träna och spela i Danmark.

– Tidigare var jag och Emma (Wengberg) ofta över och tränade i Bröndby (landslagscentret). men sen ett och ett halvt år blir det mest Skovshoved. Jag åker hit tillsammans med Jonathan (Nord, mixedpartner) för att få tre spetspass i veckan, berättar Emelie.

Den höga nivån på träningen gör att Emelie tycker att hon utvecklas fortare.

– I Danmark kommer tränaren och skäller på dig om du slår tre dropp i nät i rad på en övning. Han accepterar inte det. Och motståndaren ber en också om skärpning om man inte slår tillräckligt bra bollar på matningsövningar. Just det faktum att det ställs lika

höga krav på den som ”matar” som på den som gör övningen är mycket utvecklande, säger hon.

Philip håller med:

- Det är alltid full fart på träningarna, säger han. Tempot är mycket högre än vad de flesta är vana vid i Sverige. Alla övningar spelas i matchtempo. Och variationen är större. När vi tränar dubbel är det 10-12 riktigt bra dubbelspelare att sparra med. Hemma kan det vara svårt att få ihop fyra dubbelspelare. Sen får man alltid bra feedback från de andra spelarna. Alla hjälper alla.

Philip och Emelie tycker också att de utvecklas mycket av att spela i den danska ligan. Emelie spelar i princip alltid dubbel för sitt lag, Philip dubbel och mixed.

- Nivån på serien är bättre än i Sverige. säger Philip. De bästa svenska lagen skulle kanske platsa, men många svenska klubbar får inte ihop tillräckligt med bra spelare för att spela så många matcher. Dessutom blir man förvånad över att det finns så många bra spelare i Danmark, det är nästan alltid olika man möter.

Blir det dock inte jobbigt att åka till Köpenhamn tre gånger i veckan?

- Nä, inte så farligt, säger Emelie. Skovshoved ligger norr om Köpenhamn så man åker tåg dit på ca en timme. En träning tar fem timmar från Malmö och tillbaka, men det är det värt.

Hon tvekar inte att poängtera vikten av träningen och spelandet i Danmark.

- Jag har definitivt blivit bättre, säger hon. Inte minst av den anledningen att skärper man sig inte så åker man ut!

Om du vill läsa mer om Malmö Badmintonakademi, gå in på www.malmobadmintonakademi.com

Här finns information om spelare, tränare, reportage, bilder och mycket annat. Och om du är intresserad av att bli en spelare på akademin, finns här naturligtvis också kontaktuppgifter.

 

Kan du hitta skillnaderna? Jämför förbundets text mot texten ovan och smsa skillnaderna till 0707-955100. Första rätt svar belönas med presentkort 500,- på MIO (gäller i hela Sverige)

Skribent: Po Nilsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
BMK Aura - Badminton
Malmö BadmintonCenter, Eriksfältsgatan 30
21455 Malmö

Kontakt:
Tel: 0708922729
E-post: auraungdom@hotmail.c...

Se all info