Hoppa till sidans innehåll

Vad betyder betyder siffrorna.

13 FEB 2012 15:21
Statistiken ljuger väl inte, eller?
  • Uppdaterad: 28 MAJ 2018 11:48

En av mina absoluta favorit författare, Mark Twain, ska en gång ha sagt att det finns tre sorters lögn. Och de är i tur och ordning: Lögn, förbannad lögn och statistik. Beroende på hur man tolkar detta passar jag själv ganska bra in på alla tre. Jag ljuger gärna och bra, sjöng Dan Hylander, för ett antal år sedan. Det gör jag också. Inte sjunger, men ljuger. Gärna, och enligt mig själv ganska bra.

Om mr Twain med förbannad lögn menar att man ljuger så att folk blir förbannade, så händer det nog också ibland. Dessutom är jag mycket intresserad av statistik och vad man kan göra med den.

Vi tar oss en titt på sluttabellen i Elitserien och jämför Aura med seriesegrarna MBK.

Poängen först. Vi slutar på 13 och MBK 37. Det tycker i alla fall jag ser ut som utklassning. Om det var handboll är det inte en jämn match, snarare som sagt, utklassning.

Vunna matcher då. 71 till MBK och 41 till oss. Skillnaden är fortfarande stor, men inte så stor. Basket och 71-41. Stabil vinst, men det kan mycket väl stå 32-28 efter halva matchen.

Vunna set. 149-98. Nu är skillnaden i procent nere i 50 efter att i första exemplet varit över 200. Och om vi jämför antal spelade set har MBK spelat 225 och Aura 227. Det borde vara så att de bästa lagen spelar lite mindre set, eftersom det borde bli många 2-0 matcher. Mitten lagen borde få fler pga fler 3-sets matcher och bottenlagen lite mindre pga många 0-2 matcher.

Men detta stämmer inte alls. Aura har spelat flest set av alla, men skillnaden till topplagen är bara ett eller två set men till Skogås och Umeå skiljer över 10. Det kan man väl tolka som att det är viktigt att vinna tresets-matcherna om man vill ha en bra placering i tabellen.

Och om vi slutligen tittar på vunna poäng har MBK 4037 mot våra 3695. Skillnad 342. Fördelat på 128 förlorade set blir det mindre än tre poäng/set. Lite mer än ett par futtiga poäng i varje set. En serve i nät är väl inte hela världen, eller? Kanske inte, men statistiken säger att två servar i nät/set är lika med skillnaden på att komma etta eller sexa i serien.

De jämna matcherna har inte varit Auras grej i år. Många tresets matcher har förlorats och ännu värre: nio gånger har Aura haft 10 lika på siffertavlan i tredje set. Åtta gånger har vi förlorat. Och i sju av fallen hade vinst gett poäng!

Så vad lär oss statistiken? Jo, att man inte får slarva bort poäng och att skillnaden mellan toppen och nedre delen av tabellen inte är stor. Och vem vet, nästa år är kanske våra spelare mogna att ta två poäng mer i varje set.

Skribent: PO Nilsson

Postadress:
BMK Aura - Badminton
Malmö BadmintonCenter, Eriksfältsgatan 30
21455 Malmö

Kontakt:
Tel: 0708922729
E-post: auraungdom@hotmail.c...

Se all info