No items found.
Nyhet

Finaldag Victor Badminton SM 2023

Av:
BMK AURA
Publicerad:
Feb 5, 2023

Johanna Magnusson, AURA och Malena Norrman, Malmö BK lyckades inte bli svenska mästare i sin första tävling tillsammans.

Dom gick ett gemensamt år på badmintongymnasiet här nere, men det är först nu – sex år senare – dom testat att tävla som dubbelpar.

Söndagsmorgonen började annars bra för Malmöparet när de till synes enkelt gick till final via 21-14, 21-16 mot Fiona Hallberg, Askim och Romina Olyaee, Umeå.

– Fast oj vad vi var nervösa, erkände Malena efteråt. Det var lite av en chock med så mycket folk och sånt liv på läktarna.


I finalen väntade sedan Johannas tidigare partner Clara Nistad och hennes klubbkamrat från Täby Jessica Silvennoinen. Johanna och Clara vann ju bland annat SM förra året och hann spela både VM och Japan Open innan de gick skilda vägar.

Undertecknad bevakade sex VM på plats under perioden 1983–1995 då Sverige fortfarande hade en ”storhetstid” med åtskilliga spelare som kunde hävda sig i världstoppen. Jag är dock inte så sugen att som pensionär gå in och rota i denna märkliga soppa, men ställer mig ändå frågande till vilka ideal och krafter som tagit på sig att driva svensk elitsatsning. Och hur vissa spelare verkar kunna få dispens att träna och bo på andra ställen än Uppsala utan att bli utfrysta medan andra inte har samma privilegium. Utan att ha hört båda sidornas argument är det ändå sorgligt att behöva se Johanna Magnussons tårar efter finalen – inte för att hon förlorade utan för att SM och alla prominenta badmintonprofiler på plats påminner så starkt om den jobbiga sprickan med "dom styrande” i Uppsala.

 

I själva damdubbelfinalen såg först Johanna och Malena ut att fortsätta på den vinnande vägen. Men 4-2 förvandlades efter några enkla misstag till 4-9 och sedan fick dom jaga resten av setet utan att hinna fram i tid – 17–21.

– Johanna är ju vänsterhänt och det är jag inte van vid. Det kändes som jag sprang i vägen för henne alldeles för mycket idag, analyserade Malena.

I andra set växlade dock matchbilden. Plötsligt såg Malmöparet mer aktivt ut, styrde spelet mycket mer och tvingade fram misstag från motståndarna. 21-14 såg stabilt ut och gav nytt hopp.

Tyvärr blev det en olycklig start i avgörande. 1-5 hämtades visserligen in till 6-6, men sedan återstod bara en lång uppförsbacke mot klara 14-21.

– Ju bättre motstånd vi möter, ju smartare kan dom utnyttja att vi inte är helt samspelta, konstaterade Johanna efteråt.

På coachbänken för motståndarna satt tidigare elitspelaren, numera klubbchefen i Täby, Peter Axelsson.

– Johanna är ju väldigt duktig med sina undanläggningar och jag tyckte Clara/Jessica täckte banan bättre i slutet. Roterade bra, hamnade mer vid sidan av varandra och inte för mycket framför/bakom, menade Peter.

Som erkänner att han var dubbelt nervös, och aningen splittrad, för på banan bredvid tog sonen Ludvig Axelsson samtidigt sitt första SM-guld – i herrdubbel tillsammans med Jakob Ekman, Västra Frölunda.

Ludvig är ung och har förhoppningsvis många år på sig att jaga sin pappa Peters höga status – 12 SM-guld i herrdubbel, 3 i mixed och 1 i singel!


Efter prisutdelningen svarade Johanna Magnusson och Malena Norrman på ytterligare frågor, och…

– nej, inga fler tävlingar tillsammans är inplanerade eftersom Malena redan spelar internationellt med en slovenska.

– Johanna älskar fortfarande att träna, har inte stängt några dörrar för en internationell satsning, men just nu har hon ingen partner. Hennes skadade axel är inte helt ok, men hon har bitit ihop och det har funkat rätt bra under SM.


I herrsingel såg det länge väldigt positivt ut för AURAs Jacob Nilsson. I sin semifinal tog han snabbt grepp om inledande set mot regerande mästaren Felix Burestedt.

Jacob ledde med hela 10-1, fick nöja sig med 11-5 i ”pausen”, skaffade sig setbollar vid 20-14 och kunde avgöra på den tredje till 21-16

– Jag var förvånad att jag kunde starta så bra och att Felix blev så stressad, menade Jacob

Även i andra var Jacob bra med och hade både 7-5 och 9-7, men sedan började det svänga.

– Han fick ner sina smashar bättre och jag orkade inte stå emot riktigt. Kände mig lite tom.

Var det inte några lite tveksamma domslut i mitten av andra också?

– MYCKET tveksamma, skrattar Jacob och det blev lite tjafs med nån på läktaren. Men jag gillar när det är starka känslor och jag tycker inte att jag uppförde mig illa!

Felix tog andra med 21-15 och i avgörande fanns det knappast några frågetecken kring vem som skulle bärga finalplatsen. Efter halvtidsledning med 11-5 gick Felix Burestedt säkert fram till  slutresultatet 21-10.

– Jag fick i alla fall avsluta min karriär på min absoluta favoritbana i hela världen – bana 1 – här på AURA-sidan av Malmö BadmintonCenter. Och skulle jag förlora mot någon så skulle det vara Felix, vi är goda kompisar och han var ju favorit, avslutar Jacob.

Som inte vet vad han ska hitta på nu, men i alla fall känner sig säker på att det aldrig blir någon mer hundraprocentig satsning på badminton igen.

I finalen kunde Felix Burestedt vinna över oseedade Gabriel Ulldahl, Påvelund i ytterligare en tresetare: 19-21, 21-17, 21-12. Felix, som är född i Lund 1995, uppvuxen i Ängelholm och tävlar för Halmstad, tog nu sin fjärde raka raka SM-titel.


I damsingel upprepade Edith Urell från Fyrisfjädern i Uppsala sin seger från Växjö förra året. Först slog hon enkelt ut Mirjam Lindgärde, Västra Frölunda i semi och sedan Mirjams klubbkamrat oseedade Elin Öhling i finalen med 21-11, 21-13. En förklaring till de klara siffrorna kan vara att Elin fick slita rejält i sin semifinal för att besegra andraseedade Julia Tuvesson, Täby i en stenhård tresetare.


I den avslutande mixedklassen blev det en ny titel för Fyrisfjädern när Melker Zickerman Bexell/Tilda Sjöö var starkare än Ludvig Axelsson/Jessica Silvennoinen, Täby och vann 21-14, 21-16.


Text: Björn Hedman

Foto: Torbjörn Jansson

Den bästa sporten

Vi vill alla bli bättre på badminton, men visste du att AURA också ger dig möjlighet till:

TränA

Träna badminton i landets bästa hall; Malmö BadmintonCenter

Tävla

Individuella tävlingar runt om i Sverige

Seriespel

Spela med ditt lag mot andra klubbar

Vänskap

Ha kul med dina vänner